Akasia barnehage ser tilbake på et flott og spennende 2018!

Vi setter pris på tilliten dere foresatte viser oss hver eneste dag når dere levere det kjæreste dere har til oss. Hver dag fokuserer vi på at alle barn skal oppleve trygghet, omsorg, samspill, lek og læring i lag med voksne og barn.

Når vi nå ser tilbake på barnehageåret 2018 er det nettopp dette vi husker, de gode stundene sammen med de flotte barna. Vi har opplevd mye sammen og mens vi venter på juleferien ønsker vi å oppsummere høydepunktene fra året som har gått.

Vi startet året med utviklingsprosjektet KLAR for å heve kvaliteten i våre barnehager:

-  Kvalitet og kompetanse

-   Ledelse for læring

-   Ansvar

R -  Relasjon

Vårt mål er å drive barnehager med høy kvalitet og gjennom utviklingsprosjektet ønsker vi å bevisstgjøre vår egen praksis, der vi bevarer det som er bra og tilfører nytt der det er behov.

Vi var så heldig at vi fikk innvilget ca. 50 000 euro i prosjektmidler fra Erasmus+, som er verdens største utdanningsprogram. I perioden 2018-2020 skal vi i Akasia barnehage benytte oss av internasjonalt samarbeid, og 34 av våre ansatte vil få muligheten til å reise på studietur til andre land. Akasia Barnehage ser internasjonalisering som en stor mulighet for organisasjonslæring og kompetanse- og kvalitetsutvikling for våre ansatte. Vi vil i prosjektet gjennomføre jobbskygging i internasjonal kontekst og delta på internasjonale kurs/konferanser.

Da sommeren endelig kom til Bergen var det klart for den årlige idrettsdagen på Fana stadion. Førskolebarna fra alle våre barnehager i Bergen var samlet for en dag med lek, aktiviteter og motorisk utvikling. Arrangementet foregikk i strålende sol med smil, latter og et høyt engasjement både fra barn og voksne. Idrettsdagen er en tradisjon vi i Akasia barnehage har hatt siden 2007, med Akasia Råtun barnehage i spissen.

I barnehagen lærer barna om viktigheten av å vise solidaritet og medmenneskelighet. Hvert år gjennomfører alle våre barnehager et solidaritetsprosjekt, der målet er å spre tanker om medmenneskelighet og solidaritet. Det vekkes en stor nysgjerrighet hos barna i forhold til andre kulturer og væremåte. Vi legger vekt på solidaritet, demokrati, toleranse, livssyn, kulturforskjeller og fordeling av verdens ressurser. I 2018 valgte våre barnehager å støtte: FORUT barneaksjon, SOS barneby, Adina stiftelsen og Haapet for å nevne noen.

I september var det duket for den årlige internasjonale brannvernuken. Alle våre barnehager jobbet denne uken med temaet brann og brannvern. Det ble gjennomført brannøvelser som skaper trygghet og bevissthet blant barn og ansatte.

Pssss…husk å sjekke batteriene i røykvarslerne jevnlig, spesielt nå i hektiske juletider.

Realfag var i fokus i 2018 med opprettelse av forskerloftet i Akasia Skranesvingen barnehage. Forskeloftet er fullt utstyrt fra forkerfabrikken og her koser små og store seg – det er stas og ta på frakker og briller – «vi er ekte forskere».

Friluftsliv og opplevelser i natur og nærmiljø står sentralt i våre barnehager. Vi ønsker å tilby barna opplevelser og mestring i samspill med naturen. Akasia Laksevåg kirkes barnehage opprettet derfor i 2018 en egen friluftsavdeling – en populær avdeling for store og små. Her har barna engasjerte voksne, egen turbuss og en hverdag fylt med spennende opplevelser i og med naturen. Da vi hadde besøk fra Spania i forbindelse med Erasmus+ prosjektet ble de imponert over norske barns motorikk og tilnærming til naturen, «barna kler av og på regntøy selv, klatrer i trær og går i ulent terreng uten problemer». Dette er viktig for oss i Akasia barnehage å fortsette å ha fokus på – naturen er en fantastisk læringsarena!

Da høsten kom lanserte vi ny foreldreportal, MyKid. Vi brukte høsten til å teste ut MyKid og lanserte den først i fem av våre barnehager. MyKid skal forenkle kommunikasjonsflyten mellom barnehagen og foresatte. Foresatte får all informasjon fra barnehagen rett på sin mobil via mobilappen. Alt fra aktiviteter, bilder, dagen i dag og nyhetsbrev kan leses via mobil. Tilbakemeldingene fra foresatte har vært positive – som mamma og pappa kommer du nærmere på ditt barns hverdag i barnehagen. Vi gleder oss derfor stort til januar 2019 når MyKid blir rullet ut til alle våre 20 barnehage.

Da desember nærmet seg ble det julestemning i alle våre barnehager, barna har pyntet, bakt og hatt juleverksted. Akasia Sædalen barnehage tok det ett skritt lenger og lagde sin helt egen pepperkakeby – til stor jubel fra barn og voksne.

Pepperkakebyen er inspirert av leke og læringsmiljøet i barnehagen- her finner barna igjen kjente bøker og eventyr: slangen fra Gruffalo ligger inni et lite bål, gullhår og de tre bjørnene og hakkebakkeskogen er bare noe av det man kan oppleve her. Barna på avdeling Miro har gjennom året hatt et prosjekt med tema natur, mat og miljø og har i den forbindelse lage en gjenvinningsstasjon med bossbil.

Vi fant fort ut at vi ikke kunne holde denne fantastiske pepperkakebyen for oss selv og inviterte barn og ungdom fra nærmiljøet på besøk til oss i dagene før jul. Her fikk de selvsagt servert pepperkaker og oppleve en koselig førjulsstemning. Mon tro om dette må bli en tradisjon? Fantastisk har vi uansett hatt det fra planlegging til gjennomføring og så flott resultatet ble, vi gleder oss allerede til julen 2019.

Med dette ønsker vi dere alle en god jul og et godt nytt år - et nytt spennende barnehageår 2019 står for tur.